Anadolu Kavağı ve Yoros Kalesi

İstanbul, binlerce yıllık yaşamı boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunun doğal bir sonucu olarak her bir köşesinde binlerce yıllık yerleşim alanları mevcuttur. Bugün, en bilinen yerlerde arkeolojik kazı yapsak muhakkak çok çok eski medeniyetlere dair kalıntılara ulaşarız. İstanbul‘u eşsiz yapan bu detayı, her ne kadar günümüze kadar ulaşamayan yerleşim yerlerine üzülmemize sebep olsa da, bir şekilde ayakta kalmış yerlerde birer hazine barındırıyor. Bunlardan birisi de Anadolu Kavağı. Anadolu Kavağı’nı da farklı kılan bir özelliği bulunuyor aslında. Günümüze kadar ulaşan bir tarihi eseri: Yoros Kalesi.

Anadolu Kavağı: İstanbul içinde, İstanbul Dışında

Anadolu Kavağı hakkında yerleşim olarak ne kadar eskiye ulaştığına dair bir şeyler söyleyemesek de hemen yanıbaşında bulunan Yoros Kalesi’nin Roma İmparatorluğu döneminde yapıldığı bilinmektedir. İstanbul Boğazı’nın stratejik bir noktasında bulunan Yoros Kalesi, Romalılardan sonra Cenevizliler tarafından kullanılmış, ardından Osmanlı himayesine geçmiştir. Bugün kale, yıkıntılarıyla birlikte koruma altındadır ve restore edileceği günü beklemektedir.

Anadolu Kavağı, İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan bir semttir. Beykoz’a bağlı Anadolu Kavağı ufak bir yerleşim yeri olmakla birlikte özellikle yaz aylarında birçok ziyaretçi çekmektedir. Yoros Kalesi’ne ziyarete gelenler, yüzmek için tercih edenler, boğaz turlarıyla gelenler derken yaz aylarında Adalar kadar olmasa da kalabalık bir yer haline gelmektedir. Eminönü’den kalkan Şehir Hatlarına bağlı boğaz turu gemilerinin son durağı olan Anadolu Kavağı’na aynı zamanda Kavacık’tan kalkan 15A nolu otobüsle de ulaşabilirsiniz. Belirli sayıda seferleri olan 15A nolu hat semtin karayolunu kullanan tek toplu taşıma aracıdır. Yuşa Tepesini geçtikten sonra gelen Anadolu Kavağı sakin bir semt ve güzel bir coğrafi noktada olmasa hasebiyle oldukça ilgi çekicidir.

Eğer ki Anadolu Kavağı’nı ve Yoros Kalesi’ni ziyaret etmek isterseniz bilmeniz gereken bazı şeyler var.

Az önce de dediğim gibi karayolu ile toplu taşıma sadece 15A nolu hat. Sık sefer düzenlemediği için özellikle toplu taşıma kullanıyorsanız saatlerine dikkat etmenizi tavsiye ederim. Yüzme vb. gibi aktiviteler için gelmişseniz semtte bilindik marketlerden bulamayacağınızı da eklemek isterim. Ayrıca, Anadolu Kavağı’na Eminönü ve Üsküdar’dan kalkan vapurlarla da gelebiliyorsunuz. Fakat kış tarifesinde bu hatlar daha seyrek sefer düzenliyorlar. Bunu da bilmeniz gerekmektedir.

Yoros Kalesi

Yoros Kalesi, girişinde yer alan bilgilendirme panosunda her ne kadar Cenevizliler tarafından yapıldığı söylense de tarihi daha eski olan bir kaledir. Romalılar zamanında yapıldığı iddia edilmektedir. Anadolu Kavağı’ndan takribi 20-25 dakikalık yokuş yukarı bir yolun üzerinde yer alıyor. Kale ziyaretçilere kapalı. Yani kalenin içine girme niyetiniz varsa maalesef buna erişemiyorsunuz. Ama etrafı açık ve birçok kişi kalenin harika manzarasını seyre koyuluyor. Kalenin kapalı olmasının sebebi ise arkeolojik kazıların başlaması. Kazılar neticelenir ve kale restore edilirse harika bir turizm eseri olacağından şüphem yok. Tek korkum, şu anda bile etrafını sarmış olan kafelerin daha da artması ve tarihi yapıyı sabote etmesi. İnşallah korkularımız gerçek olmaz.

Kafeler demişken, tarihi kalenin dört bir yanını sarmış bu işletmeler maalesef ki şu an bile oldukça çirkin gözüküyorlar. Otoparktan başlayarak her şeyiyle tarihe kast eden bu işletmelere bir önlem alınması gerekir diye düşünüyorum. Yoksa, manzara satan bu yerler kendilerindeki özgüvenle daha da yayılacaklar ve tarihi dokuyu sabote edecekler.

Tarihi kaledeki hayalkırıklığınız ise bir nebze olsun Yavuz Sultan Selim Köprüsü manzarası ile atılabilir. Köprünün en güzel manzaralarından birisine ev sahipliği yapan Yoros Kalesi restore edilirse çok iyi bir seyir tepesi haline gelebilir.

Anadolu Kavağı, Yoros Kalesi’nin bir bakıma ekmeğini yiyor diyebiliriz. Kaleye gelen birçok kişi bu şirin semtte balık restorantlarında yemeklerini yiyorlar. İçkili ve içkisiz birçok balık restorantı bulunan Anadolu Kavağı günübirlik geziler için ideal bir mekan. Harika bir günbatımı manzarasına da sahip olan Anadolu Kavağı’nda, iskelede durup güneşin batışını izleyebilir ve derin hayallere dalabilirsiniz.

Günübirlik seyahatlerinizde tercih edebileceğiniz, İstanbul’daki güzel semtlerden birisi olan Anadolu Kavağı paraya yenik düşmemiş mahalle olma vasfıyla sizleri bekliyor. Ama çok geç kalmayın, keşfi ve ulaşımı artarsa bu güzelliği bir daha bulamayabilirsiniz.

Daha Fazlası: Şener Dağaşan

Emirgan Korusu ve Lale Mevsimi

Lale Devri‘ni çoktan geçtik. İstanbul‘un lalelerle olan geçmişi acı hatıralar olarak bize...
Daha Fazla Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir